Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam
Halim Murad ZENNUN
Köşe Yazarı
Halim Murad ZENNUN
 

GÜZEL AHLÂK

Sevgili dostlar, naçizane bugün sizlere güzel ahlâktan bahsedeceğim.İyi ve içinde yaşadığı cemiyete faydalı bir insan olmanın temel şartı,güzel ahlâka sahib olmaktır. İslâm alimleri, güzel ahlâkı ‘’ Güler yüzlü olmak, insanların kalbini kırmamak, kimseyle münâkaşa etmemek, cömert olmak, dine hizmet etmek’’ diye tarif etmişlerdir.             Güzel ahlâk sahibi, kendisyle hoş geçinilen ve başkalarıyla hoş geçinen insandır.Resûlullâh (s.a.v.) buyurdular: ‘’ Bana en sevgili olanınız, ahlâkı en güzel olanınızdır.Yumuşak huyluluktan mahrum olan,hayırdan mahrum olur.Yumuşak huyluluk hissesi verilene, dünya ve ahret nasibi verilmiştir.Dikkat edin, size cehennem ehlini haber vereceğim:Küstah ve kaba olup,büyüklük taslayanlardır.’’             Cömertlikte güzel ahlâkın bir özelliğidir.Mü’mine cimri olmak yakışmaz.Cimrilik sadece malda olmaz.Umumun menfaatine sebep olabilecek ilim sıhhat makam gibi her şeyde cimrilik olur.Kendisine verileni insanların faydasına sarfetmeyen cimridir.Ben hayatım boyunca elimden geldiğince bu öğrendiğim güzel hasletleri evimde,iş hayatımda toplumda işlemeye çalıştım.Bundan sonrada inşallah yapmaya devam edeceğim.             Bunların tam terside kötü ahlâk oluyor.Mesela meşhur Karun Musa Aleyhisselamın ilim sahibi bir ümmeti iken kendisine verilen simya ilmini şeytanın vesvesi ile kötüye kullanarak hem kötü hem cimri olarak kendisini cehennemliklerden yaptı.Allah (C.C.) bizleri o ve onun gibilerin akıbetine uğratmasın inşallah.             Şu dünyada insanları sevmek ve onlara faydalı olabilmek varken maalesef günümüzdede, çevremizdede Karun gibi yaşayıp insanlara kötülük edenler var.Allah onlara hidayet nasip etsin.             Sözlerimi bir kıssayla bitireyim:             Bir adam şeyhin kapısına varıp, Şeytandan bir hayli şikayetçi oldu.’’Şeytan beni yoldan çıkarıyor.Beni kandırıp dinimi,ahretimi mahvediyor.’’ dedi.             Şeyhte ona dediki:’’Senden az önce buraya şeytan geldi.O da senden bıkmış usanmış.Ona yaptığın zulümleri anlatıp şikayet etti.Diyor ki: Dünyanın hepsi benim malımdır.O benim malıma el koymağa çalışıyor.Bende o yüzden onun dinine saldırıyorum.Bana zararı olmayan,malıma göz dikmeyen adamla benim işim olmaz.’’ Dedi.             Evet kıymetli dostlar sağlıcakla ve hoşça kalın…
Ekleme Tarihi: 11 Haziran 2023 - Pazar
Halim Murad ZENNUN

GÜZEL AHLÂK

Sevgili dostlar, naçizane bugün sizlere güzel ahlâktan bahsedeceğim.İyi ve içinde yaşadığı cemiyete faydalı bir insan olmanın temel şartı,güzel ahlâka sahib olmaktır.

İslâm alimleri, güzel ahlâkı ‘’ Güler yüzlü olmak, insanların kalbini kırmamak, kimseyle münâkaşa etmemek, cömert olmak, dine hizmet etmek’’ diye tarif etmişlerdir.

            Güzel ahlâk sahibi, kendisyle hoş geçinilen ve başkalarıyla hoş geçinen insandır.Resûlullâh (s.a.v.) buyurdular:

‘’ Bana en sevgili olanınız, ahlâkı en güzel olanınızdır.Yumuşak huyluluktan mahrum olan,hayırdan mahrum olur.Yumuşak huyluluk hissesi verilene, dünya ve ahret nasibi verilmiştir.Dikkat edin, size cehennem ehlini haber vereceğim:Küstah ve kaba olup,büyüklük taslayanlardır.’’

            Cömertlikte güzel ahlâkın bir özelliğidir.Mü’mine cimri olmak yakışmaz.Cimrilik sadece malda olmaz.Umumun menfaatine sebep olabilecek ilim sıhhat makam gibi her şeyde cimrilik olur.Kendisine verileni insanların faydasına sarfetmeyen cimridir.Ben hayatım boyunca elimden geldiğince bu öğrendiğim güzel hasletleri evimde,iş hayatımda toplumda işlemeye çalıştım.Bundan sonrada inşallah yapmaya devam edeceğim.

            Bunların tam terside kötü ahlâk oluyor.Mesela meşhur Karun Musa Aleyhisselamın ilim sahibi bir ümmeti iken kendisine verilen simya ilmini şeytanın vesvesi ile kötüye kullanarak hem kötü hem cimri olarak kendisini cehennemliklerden yaptı.Allah (C.C.) bizleri o ve onun gibilerin akıbetine uğratmasın inşallah.

            Şu dünyada insanları sevmek ve onlara faydalı olabilmek varken maalesef günümüzdede, çevremizdede Karun gibi yaşayıp insanlara kötülük edenler var.Allah onlara hidayet nasip etsin.

            Sözlerimi bir kıssayla bitireyim:

            Bir adam şeyhin kapısına varıp, Şeytandan bir hayli şikayetçi oldu.’’Şeytan beni yoldan çıkarıyor.Beni kandırıp dinimi,ahretimi mahvediyor.’’ dedi.

            Şeyhte ona dediki:’’Senden az önce buraya şeytan geldi.O da senden bıkmış usanmış.Ona yaptığın zulümleri anlatıp şikayet etti.Diyor ki: Dünyanın hepsi benim malımdır.O benim malıma el koymağa çalışıyor.Bende o yüzden onun dinine saldırıyorum.Bana zararı olmayan,malıma göz dikmeyen adamla benim işim olmaz.’’ Dedi.

            Evet kıymetli dostlar sağlıcakla ve hoşça kalın…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve suluovahaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.