Merhametin en önemli göstergelerinden biri de kişinin affedici ve bağışlayıcı olabilmesidir. Bu duygu insanın nefsine zor gelen ama her zaman güzel bir etki bırakan bir tavırdır. Affedici ve bağışlayıcı olmak insanı insan yapan en güzel özelliklerden biridir. Şunu hep deneyimlemişizdir kötülüğün karşılığı kötülük olunca ortada hiç bir kazanç olmuyor. Karşımızdaki kişi kötülük yaptığında ona iyilik ile cevap verildiğinde o zaman her iki tarafta kazanabilir. Çünkü affeden erdemliğini ortaya koyarken diğer tarafın yaptığı hatayı anlamasına neden olup tekrarlamaktan sakınabilir. Yapılan her bir hatanın bir nedeni olabileceği düşüncesinden “bağışlama” ya başlamak, yaşamın sağlıklı yürümesi için önemlidir. Bedeli ne olursa olsun, insan yüzleşebilmeli ve karşı tarafa söz hakkı tanımalıdır. Affetmek hem bir olgunluk hem de bir karakter özelliğidir. Uzmanlar Kişilik özelliği olarak affedicilik düzeyi yüksek olan bireylerin stres yaratan ve inciten durumlarda daha kolay affetmeye yatkın olan bireyler olduğunu belirtiyor. Bazen bişeyleri affettiğimizde karşı taraf aynı hatayı tekrarlayabiliyor unutulmamalıdır ki affetmek o hatayı unutmak değildir.
Birilerinin bazen çok ağır olan hatalarını kabul edip barış çubuğunu uzattığımızda içimizde bir kendimizi küçümseme durumu da doğabiliyor. Ancak bu durum
İncindiğiniz gerçeğini kabul etmeyerek yaşadıklarınızı küçümsemeniz değildir affetmek. Çünkü affetmek yaşadığımız olayı inkar etmekte değildir. Size verilen zararın farkında olarak iyileşme ve çözüm için adım atmanızdır.
Affetmek size yapılan haksızlıkları mazur gördüğünüz anlamına da gelmez. Yapılan haksızlıklara bir bahane bulduğunuz, ya da gösterilen mazeretleri kabul ettiğiniz anlamına da gelmez. Affetmek sadece karşınızdakine değil kendinize de yaptığınız bir iyiliktir.
Başkasına bir hediye olarak verebileceğiniz gibi, kendi iyiliğiniz içinde affedebilirsiniz.
Bireyin affettiğini söylemesi fakat sürekli hatırlatarak başa kakmasıdır sahte affedicilik. Birbirimize karşı hoşgörülü ve bağışlayıcı olmak arkadaşlık bağlarımızı da güçlendirir. Arkadaşlarımız arasında farklı duygu ve düşüncelere sahip olanlar vardır. Bu nedenle bazı hatalar yapabilirler. Bu hatalardan dolayı onları yadırgamamalı, hoşgörülü olmalıyız. Onların farklılıklarına saygılı olmak, ilişkilerimizde hoşgörülü olmak ve bağışlayıcı olmak arkadaşlarımızla aramızdaki bağı güçlendirir.
Gelin hep birlikte Affetmekle ilgili söylenen sözlere bakalım...
Affetmek hem bir sanat hem de bir bilim dalıdır (Worthington, 2015).
Af dileyen, kendi kendini suçlar. Lev Tolstoy
Af, aklın zekatıdır. İmam-ı Muhammed
Af, insanlık dilinin en tatlı kelimesidir. Victor Hugo
Af, nefsin zekatıdır. Hasan Bin Sehl
Affeden asildir, fakat af dileyen daha asildir. Gasset
Affeden kişi, tartışmayı sona erdirir. Afrika Atasözü
Affetmek büyüklüktür, bunda anlatması çok güç bir zevk vardır. Beydeba
Affetmek erdemse unutmamak akıllılıktır. Sagopa Kajmer
Affetmek güçlüyü daha güçlü yapar. Publilius Syrus